Afgelopen week begonnen wat tweeps hun feed te vullen met weetjes over zichzelf. Waarop wat anderen begonnen te mekkeren over het hoe en waarom met de nodige ergernistweets als nasleep. Gotta love twitter. Maar hey, it’s international trivia day!
- No milk today
Ik ben lactose-intolerant. Dit wil zeggen dat je de lactose aanwezig in melk of afgeleide producten niet verteert met de nodige fysieke klachten tot gevolg. Voor mij voelt het alsof heel mijn afweer aanspringt en een griep de kop opsteekt. Mijn buik blaast op als een zeppelin en ik voel me ronduit misselijk. De mate waarin je reageert op lactose kan verschillen van persoon tot persoon, ik voel het vrij snel als ik iets ‘fout’at. En ik voel me ook echt rot. Een kleine minderheid van de mensen is het van bij geboorte, ik ontdekte het 5 jaar geleden.
- Ok, dus gewoon geen melk dan?
Lactose zit jammer genoeg in veel meer producten dan alleen in melk. Ook yoghurt, roomijs en andere afgeleide producten bevatten lactose. En dan is het nog goed te weten dat lactose ook gebruikt wordt in een hele resem andere producten als koekjes, kant-en-klare gerechten, snoep, vleesbereidingen,… En sta je bij de apotheek, dan is het ook verstandig om even te controleren dat er geen lactose gebruikt is als vulmiddel in een van je medicijnen of supplementen.
- Is het een hype?
Nee, het is trouwens helemaal niet zo gek of uitzonderlijk om lactose-intolerant te zijn. Wereldwijd is het eerder regel dan uitzondering. Eigenlijk zijn het alleen wij Europeanen die zoveel melkproducten gebruiken waardoor we in veel gevallen heel ons leven lactase aanmaken. Toch zou ook hier zo een 10 à 15 procent van de bevolking geen lactose kunnen verteren. Op ons continent een ‘aandoening’ maar dus eigenlijk doodnormaal en zeker geen hype. Trouwens ook heel wat dieren zijn lactose-intolerant, denk maar aan katten, vandaar dat je ze beter geen koemelk geeft…
- Lactase to the rescue
Soms zondig ik wel eens, als ik zin heb in roomijs of mellow cakes of… En dat kan dankzij lactasetabletten. Als je zo een tablet inneemt neem je dus het enzym dat je lijf niet of te weinig aanmaakt mee in om fysieke last te vermijden. Je vindt ze bij de apotheek: Lactose OK of Kerutab maar zelfs ook in de rekken bij Kruidvat.
- Homemade safe jummyness
Er bestaan ook heel wat lekkere alternatieven. Vijf jaar geleden vond ik het aanbod relatief beperkt met vooral producten op basis van soja. Ondertussen heb je allerlei vervangproducten: soja-, kokos-, rijst-, amandel- en havermelk. Of simpelweg lactosevrije melk, kaas, room. Veel merken hebben ondertussen begrepen dat er een markt voor is en zijn in dat gat gesprongen. Hoog tijd dat ook koekjesproducenten de lactosevrij klik maken, want het merendeel van de producten in de supermarkt zit boordevol melkpoeder en dit is een ware lactosebom. Thank god for classic Oreo’s. Maar ik bak dus vaak zelf of draai lekker ijs op basis van kokosroom.
- Zelfs brood is niet veilig…
En dan is er ook nog vaste waarde Bakker Hans in ons weekschema, want in heel wat brood dat je koopt in de supermarkt maar ook bij warme bakkers zit lactose. Om nog maar te zwijgen van koffiekoeken, sandwiches en pistolets. Bij Bakker Hans vind je een heerlijk assortiment van lactosevrij brood en gebak, allemaal safe zodat je ook kan genieten van een smakelijk boke in de brooddoos.